Szent Anna tó - Mohos tőzegláp, EKE-Gyergyó túra


A Csomád  hegység a Keleti-Kárpátokban, Kovászna megye és Hargita megye határán található,a Hargita-hegység Olton átnyúló részeként.
A Csomád épen maradt kettős kráterében található a Mohos Természetvédelmi Terület, a Szent Anna-tóval és a Mohos-tőzegláppal. Északnyugati lábánál található Tusnádfürdő üdülőhely, Románia legkisebb városa  A Csomád legmagasabb pontja a Nagy-Csomád hegy (1301 m).


Túraútvonal: Autóbusszal felmentünk  Tusnádfürdő érintésével Sebsibükszád felől a Mohos Természetvédelmi Területére, meglátogattuk a Mohost-tőzeglápot, utána beereszkedtünk a Szent Anna-tóhoz, körbe sétáltuk, majd  irány fölfele a kék kereszt jelzésű túraösvényen a kráter észak-nyugati pereméig és a Taca-hágon át beereszkedünk a Csíki Határ Fogadóhoz..
   A Szent Anna-tó Székelyföld egyik legvonzóbb természeti látványossága.
Vízfelszíne 949-950 méter tengerszint feletti magasságban található.. A tó Sepsibükszád felől közúton is megközelíthető.
 A tó felszíne 0,22 km², alakja közel kör alakú, medre, amely az egykori vulkán krátere volt, tölcsér alakú
 Nincs közvetlen forrása illetve lefolyása, a  helyi csapadékból gyűjti a vizét majd az, a  a földbe szivárog el és bukkan fel később források formájában a vulkán külső részén.  1867-ben a legnagyobb mélység az akkori mérések szerint12 m volt, 1907-ben 8,5 m, jelenleg pedig 7 m. Ezt a folyamatot a meder feltöltődése és a növényzet terjedése okozza!
Néhány évtized múlva, előreláthatólag az egykori Mohos-tó sorsára jut, helyén nem marad más, csak egy láp!

Az őszi színek sajátos és egyedülálló környezetet varázsolnak Székelyföld e parányi régiójából...

További túrák itt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés helye: