Kis-Békás túra

Kis-Békás-szoros, bár a turisták körében nem annyira ismert mint a Békás-szoros, látványosság szempontjából semmivel sem marad alul nagyobb "testvérével" szemben.
Jelen videó felvételei egyéni és a Gyergyói-EKE által szervezett túrán készültek.                      További túrák itt!                                         A szoros a 12C műúton közelíthető meg Gyergyószentmiklósról a Gyilkos-tó irányába haladva,majd elhagyva azt,a Békási-szorosban a Békás és Kis-Békás patak találkozásánál a Magyarok hídján átkelve.  
  .A Kis-Békás-szoros a Békás folyó jobb oldali Terkő-mező közeléből eredő pataknak a legalsó szurdoka.   A szoros hossza kb. 2 km, a Békás folyóval való torkolattól 500 méterre hétlépcsős zuhatag és kőüst sor ékesíti.
Részletesebben a zuhatagok és üstök itt, a téli videó változatban!

Szurdok- kő


A szurdok felső és egyben legvadabb vége a Kis-Szurdok-kő és a Csíki-Bükk hegykúpjai közé van beékelve, ettől fennebb csendesen folydogál a patak Kisbékás település épületei között.Elválasztja a Hagymás-hegységet a Tarkő-hegységtől.
Minden évszakban járható, de télen és magas vízállás esetén figyelmet és jó fizikai erőnlétet igényel.                              

Dezső barátommal mikor télen itt jártunk, egészen érdekes látvány fogadott! A befagyott, jeges kőüstök, zuhatagok egyedi látványa, moraja megállásra készteti a turistát ...... További fotók itt! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés helye: