Besztercei-havasok, Égett Butka - a történelem viharában


Látványos bunkermaradványok, lövészárkok, futóárkok, bombatölcsérek... Jó idő esetén (amihez most nem volt szerencsénk...) szép kilátás, a Besztercei-havasok többi részére, a Gyergyói-havasokra, a Csalhóra, a Kelemen vonulatára és a Hagymás-hegységre..

Az Égett-butka  (1385) Gyergyóhollótól északra található, a Besztercei-havasokban!
Túra útvonal:  Gyergyóholló (700), Bránya-patak – Góga- mezeje – Égett-butka (1380) – Aranyos-patak völgye...
 A túra kezdetben kaptatós legelőn, majd vegyes terepen, jelzetlen ösvényeken vezet...


Menetidő: gyalog 5–6 óra
Távolság: gyalog 11 km;
Szintkülönbség: +680 m/–680 m;
Távolság: gyalog 11 km;
Szintkülönbség: +680 m/–680 m;

 Helyszíntörténet röviden:
1916. október 17-én a 14. gyaloghadosztály visszafoglalta az Égett-butkát, amely stratégiai fontosságú magaslat volt ebben a zónában. A gyalogdandár és a tüzérség géppuskákkal, aknavetőkkel, kartácságyúkkal, kézigránátokkal jól felszerelt alakulat volt. Otthonosan mozogtak a hegyi mozgóharcokban, a nehéz terepviszonyok ellenére.

Sólyom-kő
 November 3-án újabb támadást kellett visszaverniük. A 37-es hadosztály honvéd katonái a pozsonyi hadosztály tüzérségével együtt (nyitrai és érsekújvári tüzérek) szálltak szembe az orosz (türkménisztáni) hadosztállyal.
A túlerő miatt kénytelenek voltak visszavonulni, de hamarosan sikerül visszafoglalniuk az Égett-butkát.
Tehát, száz év elteltével, a hegyek még mindig magukon viselik a harcok nyomait bunkerek, lövészárkok, futóárkok, bombatölcsérek, aknabecsapódási nyomok formájában, és napjainkban is találunk relikvia számba menő tárgyi emlékeket: töltényhüvelyeket, aknarepeszeket stb...  (forrás:EKE-Gyergyó)

                   További túrák itt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés helye: